miercuri, 30 ianuarie 2013

NOTA NR.2/2013 A DEPARTAMENTULUI JURIDIC


I.                   Situatia cu membrii SCMD care trebuie sa achite onorariul de succes in dosarele pe recalcularea pensiilor:
          In conformitate cu prevederile contractului existent intre SCMD si Casa de avocatura C. Gilca&R. Vasiliu, membrii de sindicat care au obtinut decizii definitive si irevocabile favorabile trebuie sa achite catre avocati un onorariu de succes in valoare de 150+tva (186 ron).
            Tabelul nominal, cuprinzand colegii din filial dvs. care nu au achitat inca acest onorariu, se afla in atasul acestei note de informare. BO al filialei va lua masuri de anuntare telefonica sau prin email a membrilor de sindicat care se afla in aceasta situatie, acestia  urmand sa achite acest onorariu pana la data de 01 martie a.c., fie direct la casa de avocatura situata in Bucuresti, sector 3, Bdul C. Coposu, nr. 4, Bl. 105A, Sc. 4, Et. 3, Ap. 99 (telefon 031 432 70 10), fie la sediul central al SCMD (la dl. Traian PERIANU).
            Pentru a evita generarea unor tensiuni nedorite intre SCMD si casa de avocatura implicata, va solicitam sa recomandati membrilor de sindicat sa respecte termenul  stabilit pentru indeplinirea obligatiei de plata.
            De asemenea, va rugam sa precizati membrilor de sindicat din evidenta dvs. care nu cunosc cu exactitate situatia in care se afla, din acest punct de vedere, sa contacteze Departamentul Juridic (prin contact direct la sediul central, telefon sau posta electronica) pentru a se informa corespunzator. Membrii departamentului pot fi contactati bineinteles pentru oricare alta problema legata de procesele aflate pe rolul instantelor de judecata.

II.                Raportul dintre calitatea de membru de sindicat si reprezentarea in instantele de judecata:

            Va solicitam sa  reamintiti tuturor colegilor nostri, care au dosare pe rolul instantelor de judecata, ca daca doresc sa beneficieze in continuare de asistenta juridica si  sa fie reprezentati in instantele de judecata de catre avocatii care au contracte cu SCMD, in conformitate cu prevederile art. 28 alin (2) din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social, trebuie sa fie in regula din punct de vedere al evidentei ca membru de sindicat. Acest aspect implica automat si achitarea cotizatiei pe anul trecut, in caz contar SCMD va retrage certificatele de membru de sindicat din dosarele celor care nu si-au indeplinit obligatia de a plati cotizatia.
Cu referire la calitatea procesuala activa a sindicatelor, va informam ca in şedinţa din 21 ianuarie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, legal constituit în cauză, a soluţionat un recurs în interesul legii (materialul in integralitatea sa se afla postat pe site-ul departamentului), fiind pronunţată următoarea soluţie:
Decizia nr. 1 în dosarul nr. 19/2012
Admite recursurile în interesul legii declarate de prim adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi, în consecinţă:
În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 28 alin. (2) din Legea sindicatelor nr. 54/2003 (în prezent abrogată si inlocuita prin Legea dialogului social nr. 62/2011) stabileşte că organizaţiile sindicale au calitate procesuală activă în acţiunile promovate în numele membrilor de sindicat.
            Obligatorie, potrivit art. 3307 alin. 4 din Codul de procedură civilă.

Anexa: Tabelul nominal cu membrii de sindicat care trebuie sa achite onorariul de succes.

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Monica I. CALOIAN

TABEL ANEXA A NOTEI NR.2/2013 A DEPARTAMENTULUI JURIDIC

Nume si prenume
Cojan Marin
Alexandu Eugen Daniel
Alexe Ion
Anastasiei Neculai
Avram RomeoI. 
Avram Vasile
Badea George
Bădiţoiu Constantin
Bahmătă Ioan
Bărbat Cristian-Eugen
Bărbulescu Mihai
Bârea Ion
Bilanici Stefan-Vasile
Biţă Eugen
Bogdea Ioan
Bolânu Gheorghe
Bran Ilinca
Brezeanu Lavinel
Bucovici Florian
Burciu Liviu-Nicolae
Burda Ion
Calimachi Corneliu
Calin Catimian
Călin Eugen
Chiţu Ion
Ciobotea Dumitru
Cladoveanu Aurel
Cojocăriţă-Condeescu Primavera Mihaela
Condruţ Marian
Cosma Stefan
Costache Anghel
Dinu Mădălin
Dumitrescu Theodor-Lucian
Dumitru Doru
Eliad Alexandru
Enache Ionel
Ene Gheorghe
Ene Marioara
Galer Viorel
Gargaz Marian
Gavrilescu Ioan
Geică Gheorghe
Georgescu Costel
Gherna Florinel
Ghiţă Cristian-Lucian
Ionescu Adrian
Manea Ion
Manolescu Gheorghe
Mareş Bogdan
Mătase Gheorghe
Matei Elena
Mihai-Stan Constantin
Minculete Anca
Năstase Nicolae
Paizan Dumitru
Palea Gheorghe
Pană Petre
Petrescu Aurel Dumitru
Petrescu Luminiţa-Gabriela
Petrişor Ioan
Rusu Mircea-Paul
Stăvărache Dumitru
Ştefan Dan
Ştefan Gheorghe
Ştefănoiu Constantin
Ştirbu Adrian
Strămbu Alexandru
Tablă Constantin
Ţuchiu Ion
Ţuchiu Sorinel Marius
Tudor Marin
Tupan Marian
Zidaru Neagu

SEDINTA SCMD FILIALE BUCURESTI SI ILFOV


NOTA INFORMATIVA


In data de 21 ianuarie 2013 a avut loc sedinta presedintilor filialelor SCMD din Bucuresti si Ilfov, sedinta in care au fost abordate problemele filialelor pe linie: juridica, financiara si organizatorica.
             Au lipsit, motivat (avand probleme  medicale), presedintii filialelor sectoarelor 4 si 5.
La sedinta au participat:  presedintele SCMD, contabilul sef si consilierul juridic ai SCMD.
             In urma discutiilor au reiesit o serie de probleme care trebuie supuse, de urgenta, analizei membrilor Comitetului Director avand in vedere faptul ca sunt disfunctionalitati la nivelul departamentelor ( care practic nu isi desfasoara activitatea conform prevederilor statutare si regulamentare) cu repercursiuni deosebit de negative in ansamblul activitatii si  imaginii sindicatului.
             Pe linie juridica:
            - Casa de avocatura Galca & Vasiliu “incearca” o noua actiune la CEDO, la care rezultatul se poate intrevede intrucat , in tara, nu au fost finalizate actiunile demarate in instanta inca de acum doi ani ;
            - La majoritatea sedintelor instantelor de judecata au lipsit avocatii care trebuiau sa reprezinte sindicatul ;
            - Casa de avocatura ( datorita interpretarii eronate a contractului incheiat cu SCMD) a solicitat in prezent achitarea a inca, unei facturi in valoare de 34 000 lei pentru “cheltuieli de birotica”;
            - Nu s-a intreprins nicio actiune impotriva abuzurilor Casei de Pensii a MApN care emite in continuare decizii de re-revizuire, fara baza legala;
            S-a convenit ca, vineri 25.01.2013 sa aiba loc o intalnire la casa de avocatura pentru lamurirea problemelor care ridica multe semne de intrebare sau care nu au fost solutionate.
             Pe linie financiara:
            - Departamentul economico-financiar, prin compartimentul contabilitate, nu a rezolvat problemele financiare ale filialelor, privind distribuirea fondurilor necesare derularii activitatii acestora;
            - Nu s-au intreprins masuri de limitare , la nivel central , a cheltuielilor de personal si a consumului de materiale avand in vedere faptul ca numarul platitorilor de cotizatie s-a redus cu peste 50%;
            - Nu s-a constituit Comisia de analiza a propunerilor privind contractul de telefonie mobila pentru asigurarea comunicarii in cadrul SCMD ( cu toate ca Secretariatul general nu are atributii pe aceasta linie , acesta se “ implica” in discutarea propunerilor , in detrimentul Departamentului economico-financiar);
             Pe linie organizatorica s-au stabilit masuri, la nivelul fiecarei filiale, de desfasurare a intalnirilor cu reprezentantii puterii ( si nu numai ) pentru a se vedea stadiul indeplinirii promisiunilor facute in campania electorala, rezultate in urma intalnirilor cu reprezentantii partidelor din arcul guvernamental.
Totodata s-a solicitat presedintelui SCMD sa aiba consecventa si continuitate in ceea ce priveste comunicatele pe care le emite si le lanseaza, precum si sa convoace Comitetului Director ( care de la CNR nu a desfasurat nici o sedinta) si, in acelasi timp, s-a cerut membrilor Biroului Operativ Central sa respecte atributiile statutare.
Presedintii filialelor din Bucuresti si Ilfov se declara intru totul de acord cu  initiativele  filialelor din ZONA DE SUD si VEST privind actiunile viitoare ale sindicatului.

Vicepresedintele SCMD pentru ZONA BUCURESTI – ILFOV
Col(r)Marian TUDOR


sâmbătă, 19 ianuarie 2013

IN ATENTIA CELOR RECENT PENSIONATI


Pentru a veni in sprijinul colegilor nostri care au trecut in rezerva, cu drept de pensie, in conditiile Legii nr. 263/2010, va prezentam mai jos o varianta de cerere adresata casei sectoriale de pensii prin care se solicita aplicarea dispozitiilor art. 170/L.263/2010.Cei interesati de o documentare completa pe aceasta tema sunt rugati sa ia legatura cu Departaemntul Juridic, unde pot consulta o fundamentare juridica care sta la baza cererii de mai jos:

DOMNULE  DIRECTOR

         Subsemnatul/a …………………………….., membru SCMD, CNP - ………………, posesor/oare a CI seria ….., nr. …….., cu domiciliul în ………….., str. ………………, nr. …., bloc …., sc…, etj..., apt. …, sector …, tel. 0…………, pensionat/a incepand cu data de ………….., cu decizie de pensie nr……… din, va aduc la cunostinta urmatoarele:
        Incepand cu data de 01.01.2013, trebuie facuta aplicarea prevederilor art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
          Acest articol, la alin. (1) prevede ca: „Pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat in conditiile art. 95 se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data”, iar la alin.(2) ca „Prevederile alin. (1) se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie”.
         Mentionez faptul ca aplicarea acestui articol, din motive financiare,  a fost amanata de doua ori, respectiv: prin art.  193, alin. (2) din Legea 263/2010, pana la 01.01.2012 si prin art. 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2010, completata prin Legea nr.283/2011, pana la 1 ianuarie 2013.
        Ca atare, toate persoanele inscrise la pensie incepand cu 01.01.2011, data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, urmeaza, ca incepand cu 01.01.2013, sa beneficieze de dispozitiile imperative ale acestui articol de lege.
        Fata de cele prezentate, va adresez rugamintea de a dispune aplicarea dispozitiilor acestui articol de lege la determinarea corecta a cuantumului pensiei mele.
               
            Semnatura ………………………..                                           Data ……………..  
                                                                            
                        DIRECTORULUI CASEI SECTORIALE DE  PENSII A ……….. 

INTALNIRE DE LUCRU 16 IANUARIE 2013


La initiativa Departamentului Juridic al sindicatului, in 16 ian. a.c. a avut loc la sediul central al SCMD o intalnire de lucru cu membrii de sindicat interesati de problematica generata de pensionarea in conditiile Legii nr. 263/2010. La activitate au participat: dl. col (r) M. Dogaru - presedintele SCMD, dna col (r) M. Caloian - seful Departamentului Juridic, dl. col (r) H. Mandasescu - membru al Departamentului Juridic si un numar de aproximativ 30 membrii de sindicat sau alti colegi care au dorit sa se documenteze asupra unor aspecte legate de tematica anuntata.
         Pe timpul intalnirii s-a facut o informare generala a situatiei create prin modul in care Casa sectoriala intelege sa aplice legea, asupra masurilor si actiunilor intreprinse de SCMD in aceasta directie, precum si cu privire la actiunile viitoare ce se intentioneaza a fi pregatite si desfasurate de catre sindicat in perspectiva imediat urmatoare.
           In urma desfasurarii activitatii , de comun acord, s-a convenit asupra urmatoarelor aspecte:
1.     Necesitatea continuarii  demersurilor juridice in instantele de judecata pe litigii de munca si in contencios administrativ, cu scopul stabilirii in mod corect si legal a drepturilor legate de salariile compensatorii si a ajutoarelor cu prilejul trecerii in rezerva (incetarii raporturilor de munca) cu drept de pensie.
2.     Posibilitatea infiintarii unei filiale a SCMD care sa cuprinda in mod exclusiv membrii de sindicat care au fost trecuti in rezerva (ale caror raporturi de munca au incetat) cu drept de pensie, in baza Legii nr. 263/2010. In acest sens s-a avut in vedere faptul ca un numar mai mare de sindicalisti poate genera o imbunatatire si o eficienta sporita a demersurilor facute de SCMD in apararea drepturilor revendicate.
3.     In eventualitatea infiintarii unei filiale separate, Departamentul Juridic sa ia in discutie masura completarii lui cu un membru apartinand acestei filiale, pentru o mai buna si atenta supraveghere a masurilor si actiunilor ce trebuie promovate in interesul acestei categorii de membrii de sindicat.
4.     Conducerea SCMD, cu sprijinul Departamentului Juridic, va informa factorii de conducere de la nivelul ministerelor de resort asupra situatiei reale in care se afla membrii de sindicat prejudiciati prin modul incorect in care li s-au aplicat prevederile Legii nr. 263/2010 si va solicita audiente caselor sectoriale de pensii, directiilor financiare si/sau juridice din ministerele responsabile, pentru o informare directa si corecta asupra situatiei.

miercuri, 9 ianuarie 2013

DIN PARTEA CASEI DE AVOCATURA COSTEL GILCA &RAZVAN VASILIU


                   Pregatirea unei actiuni la CEDO avand ca obiect contestarea deciziilor de revizuire a pensiilor.

           In urma discutiilor dintre reprezentantii Departamentului Juridic si cei ai Casei de avocatura Costel Gilca&Razvan Vasiliu a rezultat faptul ca o astfel de actiune, din perspectiva membrilor de sindicat, este necesara si oportuna pentru a transmite forurilor interne si internationale un puternic mesaj legat de modul in care s-a inteles  in Romania respectarea drepturilor militarilor trecuti in rezerva inainte de anul 2010.
           Membrii SCMD care au fost/sunt reprezentati in instanta de avocatii acestei case de avocatura nu trebuie sa plateasca nici un onorariu pentru pregatirea acestei eventuale actiuni. Vor contribui in schimb cu sume modice de bani (8-10 lei) pentru acoperirea cheltuielilor de multiplicare a documentelor la Curtea de Apel Bucuresti, respectiv 10 lei pentru cheltuieli de birotica legate de pregatitea dosarelor si expedierea  lor la CEDO (cu exceptia membrilor SCMD care au achitat deja aceasta suma de bani cu prilejul pregatirii actiunii pe recalculare). Aceste sume se vor incasa odata cu semnarea imputernicirilor avocatiale. Ceilalti membrii de sindicat vor trebui sa achite un onorariu de 50 ron+tva. In caz de succes (obtinerea unei decizii favorabile) se va achita de catre toti membrii SCMD reprezentati la CEDO un onorariu de succes in valoare de 150 ron + tva.
           In vederea determinarii numarului de membrii de sindicat favorabili actiunii, va rugam sa consultati membrii filialei dumneavoastra si sa ne comunicati, pana cel mai tarziu 18.01.2013, lista  celor care ar dori sa faca parte din actiunea la CEDO, indicand in mod obligatoriu si data la care au primit comunicarea scrisa a deciziilor definitive si irevocabile.
           In cazul in care se inscriu la actiune, membrii de sindicat vor trebui sa asigure pentru dosar urmatoarele documente (in copie alb-negru, cu exceptia imputernicirii avocatiale), astfel:
- imputernicirea avocatiala (se va semna individual la sediul SCMD);
- decizia de pensionare sub imperiul Legii nr. 164/2001 sau 179/2004, dupa caz;
- decizia de revizuire a pensiei;
- hotararea definitiva si irevocabila de la Curtea de Apel ……..;
- hotararea instantei de fond (TMB, TJ…);
- taloane pensie: dec 2010 si ian 2012
           In functie de raspunsul filialelor, Departamentul Juridic va reveni cu alte informatii pe aceasta problema.

luni, 7 ianuarie 2013

PROGRAM

Incepand cu 07.01.2013 programul de lucru va fi in fiecare zi de luni intre orele 11:00 si 13:00.

SFANTUL ION

La Multi ani tuturor colegilor nostri, care poarta cu mandrie, numele de Ion, cu derivatiile acestuia !