vineri, 6 aprilie 2012
DE LA DEPARTAMENTUL JURIDIC
Comunicatul nr. 14 din 06.04.2012
I.MODUL DE CONTESTARE A DECIZIILOR DE REGULARIZARE
Pentru membrii de sindicat care doresc sa conteste în instanța de judecată deciziile de regularizare a pensiei, Departamentul Juridic a postat pe site în 05.04.2012, ora 19.15, un anunț prin care aduce la cunoaștința celor interesati variantele și modul de acțiune al membrilor SCMD pentru fiecare situație în parte.
În cazul variantei a doua, consilierii juridici din cadrul filialelor care doresc să reprezinte în instanță colegi de-ai nostri, sunt rugați să solicite din timp Departamentului Juridic împuternicirile din partea președintelui SCMD.
II. CU PRIVIRE LA DECIZIILE CURTII CONSTITUTIONALE NR. 223 SI 224 DIN 13.03.2012
În temeiul art.146 lit.d) din Constituţie, Curtea Constituţională s-a pronuntat asupra excepţiilor de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, adoptand deciziile 223 şi 224 din 13 martie 2012. Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituționala a constatat că dispoziţiile respective sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei. Conform alin.(2) al art. 259 din Legea nr. 95/2006, “pentru pensionari contributia datorată de acestia se aplică numai la veniturile din pensiile care depășesc limita supusă impozitului pe venit, se calculează pentru diferența între cuantumul pensiei și această limită și se virează odată cu plata drepturilor banești asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi”.
Menționăm faptul ca deciziile Curții Constituționale nu se aplica nemijlocit de sine stătător în practică, ele sunt încorporate in cuprinsul unor legi, hotărari de guvern sau ordine de miniștri. Dupa publicarea deciziilor Curții Constituționale în Monitorul Oficial, legiuitorul este obligat să ia măsurile de corecție în sensul celor decise de Curte. Aproape cert așa se va întampla și de aceasta data. Dacă, din motive pe care nu le putem intui la acest moment, legiuitorul nu va lua măsurile care se impun, pentru modificarea actului normativ respectiv, atunci vom avea libertatea de a ne adresa instanței de judecată.
III. ACTIUNEA PENTRU CEDO IN PASUL 1a
Casa de avocatura Gîlcă&Vasiliu a făcut următoarea ofertă - pentru membrii de sindicat care NU sunt sub incidența contractelor încheiate între SCMD și casa de avocatura respectivă – în legătură cu acțiunea la CEDO:
- 200 ron+tva - pentru formularea acțiunii;
- 300 ron+tva - în cazul în care cererea va fi admisă.
Documentele necesare pentru formularea acțiunii:
-împuternicirea avocațială (semnată de fiecare din cei 5 petenți menționați în ea) – formularele vor fi trimise la filiale de către casa de avocatură;
- Copia deciziei de pensionare sub imperiul legii anterioare Legii nr. 119/2010;
- Copia deciziei de recalculare a pensiei;
- Copia hotărârii defavorabile, definitivă și irevocabilă, pronunțată de curtea de appel;
- Copia/copiile talonului/taloanelor de pensiei (unul din perioada nov-dec 2010 si cel din ian 2012).
În situația în care sunt membrii de sindicat care doresc să dea curs ofertei făcută de avocați, BO al filialei va completa tabelul trimis în anexă, îl va expedia pe adresa Departamentului Juridic, ulterior va primi împuternicirea avocațială trimisă de avocat, va cere petenților să o semneze și apoi va trimite pe adresa Casei de avocatură (Bdul C. Coposu, nr. 4, Bl 105A, sc. 4, et. 3, ap. 99, sector 3, București) documentele menționate mai sus împreună cu chitanța doveditoare a plății onorariului.
Anexa: Tabelul nominal cu membrii de sindicat care doresc să se adreseze CEDO în pasul 1a.
Nota: Continutul comunicatului a fost aprobat in sedinta Dep. Jur. din 05.04 a.c.
Următoarea ședință a departamentului va avea loc pe 19.04 a.c.
Seful Departamentului Juridic
Col (r) Monica CALOIAN
COL (r) Luminita Petrescu, secretar al Filialei 1 Sector 3