In prezent, mai multe declaratii pot fi intocmite gratuit la notarii publici, cum ar fi, de exemplu, cea privind ajutorul de somaj. In plus, in anumite situatii exista posibilitatea de a beneficia de reduceri considerabile de tarife la intocmirea actelor notariale.
Ordinul ministrului justitiei nr. 46/2011 prevede ca, pentru serviciile pe care le presteaza, notarii publici au dreptul la:
- onorarii stabilite in sume determinate;
- onorarii graduale -- pe transe si in cote procentuale -- in raport cu valoarea determinata/determinabila a obiectului actului (onorariul gradual si procentual este datorat si in situatia in care actul este supus conditiei sau termenului).
Totusi, in anumite cazuri, actele notariale sunt scutite de plata onorariului sau exista posibilitatea de a fi acordate reduceri substantiale.
Declaratii care pot fi intocmite gratuit la notar
Anumite acte intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala sunt scutite de la plata onorariilor. Mai exact, lista documentelor intocmite cu titlu gratuit include:
- declaratiile privind ajutorul de somaj;
- declaratiile privind ajutorul social;
- declaratiile privind obtinerea alocatiei de stat pentru copii;
- declaratiile privind acordarea burselor pentru elevi si studenti, pentru obtinerea de rechizite scolare si pentru obtinerea de locuri de cazare in camine;
- declaratiile privind stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora;
- declaratiile privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
- declaratiile si procurile necesare in procedura de obtinere a despagubirilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., in vederea achizitionarii de autoturisme;
- declaratii de donare de organe, tesuturi si celule.
De asemenea, normele stabilesc ca se mai pot acorda scutiri si in situatiile in care statul roman este obligat sa plateasca onorariul.
Declaratiile de donare de organe, tesuturi si celule sunt gratuite din 2013
Includerea declaratiilor de donare de organe, tesuturi si celule pe lista actelor notariale ce se intocmesc gratuit a fost facuta prin Ordinul ministrului justitiei
nr. 3760/2013, care este aplicabil din decembrie 2013.
Mai exact, prin Protocolul de colaborare intre Ministerul Sanatatii, Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNP) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale privind realizarea unui sistem informatic pentru inscrierile in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, UNNP si-a asumat obligatia de a lua masurile necesare pentru ca aceste declaratii sa fie intocmite gratuit de notarii publici.
Persoanele care vor sa doneze post-mortem, in scop terapeutic, organe, tesuturi si celuletrebuie sa intocmeasca la notar o declaratie in acest sens, conform Ordinului comun al ministrului sanatatii si al ministrului justitiei nr. 1158/3793/2012.
"Inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, denumit in continuare R.N.D., a datelor de identificare a donatorilor si a declaratiilor prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor se face de notarul public. Consimtamantul donatorului se da prin act autentic notarial", prevede actul normativ.
Atentie! Nu pot sa consimta la donarea post-mortem a organelor, tesuturilor si celulelor minorii, persoanele fara discernamant sau interzisii judecatoresti.
Ce reduceri pot sa acorde notarii publici
Mostenitorii minori care n-au venituri proprii si mostenitorii din zonele declarate calamitate pot sa beneficieze de reduceri de pana la 100% din onorariul datorat. Totodata, de aceasta reducere mai pot beneficia si mostenitorii care nu obtin deloc venituri sau care obtin venituri, dar acestea sunt sub nivelul venitului minim pe economie.
Pentru actele notariale in care Uniunea Nationala a Notarilor Publici, camerele notarilor publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, notarii publici, sotii/sotiile acestora, dar si copiii minori ai notarilor publici au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, automat, obligatia de plata a onorariului, pot fi acordate reduceri de 90%.
"Aceeasi reducere de 90% se poate acorda si la onorariile stabilite pentru actele notariale in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului orice persoane juridice in care Uniunea Nationala a Notarilor Publici si/sau camerele notarilor publici sunt actionare, asociate sau fondatoare, dupa caz", se arata in norme.
Reduceri de pana la 70% la onorarii se pot acorda magistratilor, sotilor/sotiilor acestora si copiilor lor minori pentru autentificarea actelor in care acestia au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, in mod automat, obligatia de plata.
Onorariile pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a oricaror alte acte care se incheie in cadrul programului "Prima casa" sunt reduse, potrivit Ordinului ministrului justitiei nr. 46/2011, cu 30%.
In fine, cu 15% poate fi redus onorariul pentru autentificarea actelor in care avocatii sau consilierii juridici au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, automat, obligatia de plata. De asemenea, regula se aplica si in cazul succesiunilor, daca acestia au calitatea de mostenitori.
Important! In situatia in care pentru un anumit act se pot acorda mai multe reduceri de tarife, aplicabila este doar una dintre acestea: cea care are cuantumul cel mai mare.