miercuri, 28 martie 2012
Zi de luptă pentru recâştigarea drepturilor
In atentia tuturor membrilor SCMD, a tuturor sindicatelor si ONG-urilor partenere in cadrul Consiliului National al Societatii Civile (CNSC), a tuturor cetatenilor Romaniei care mai rationeaza normal
Doamnelor si domnilor,
Se apropie ziua de 1 Mai, cu temperaturi favorabile iesirii in natura. Se pare ca noi, cei care nu avem din afaceri exclusiv cu statul si furt pe fata bani sa petrecem 4-5 zile in Canare, Baleare sau Bali, daca Guvernul va face “pod” in ziua de luni, 30 aprilie (si e sigur ca Basescu va face ca sa scape de noi si de potentiala amenintare pe care o reprezentam), nu vom putea iesi nici macar la iarba verde. Nu numai pentru ca ne va cocosa plata intretinerii pe o luna de iarna geroasa, cand am fost nevoiti sa consumam in plus si gaz si curent, nu numai ca ne vor lichida definitiv taxele, suprataxele, impozitele, scumpirile pe sest si penibila noastra masa de Pasti, dar si daca am face prin absurd un CAR si am avea bani, n-am putea, pentru ca Puterea, ca sa mai traga o piele de pe noi, si nu de dragul mediului, a mai dat o lege, zisa a “picnicului”, care ne ingaduie sa stam in fund pe iarba doar in locuri special amenajate, in care, evident, vom plati. Cum nu sunt insa locuri special amenajate, vom plati, la fel de evident, amenzi. In acesta situatie, ne ramane varianta iesirii in strada, in toate marile orase ale Tarii. Pentru aceasta, este bine sa cunoastem ce inseamna cu adevarat, pentru lumea civilizata, ziua de 1Mai.
1 Mai, zi a luptei oprimatilor impotriva abuzurilor Puterii
Neincriminand, neacuzand pe nimeni, sa facem putina istorie adevarata!
In ziua de 1 mai 1886, tot americanul astepta cu sufletul la gura inaugurarea Statuii Libertatii. Dar … ghinion! In ziua respectiva trebuiau reinnoite contractele de munca, iar sindicatele americane au chemat la greva generala pentru a obtine si lucrul de care un domn Ungureanu face caz astazi – ziua de lucru de 8 ore. 350.000 de muncitori au iesit in strada si guvernul tarii Libertatii le-a raspuns cu gloante. Probabil la asta se referea dl. Gittenstein, cand ne-a recomandat sa fim fericiti ca n-au tras lunetistii in noi de pe blocuri, ca in Siria. Numai la Chicago au cazut 5.000 de morti, cei socotiti a fi capii manifestatiilor fiind in mod democratic spanzurati de stalpi, in baza legii “umanistului” Linch!
La 14 iulie 1889, zi a Libertatii pentru toata lumea moderna, civilizata, pentru ca se serba centenarul caderii simbolului absolutismului si tiraniei - Bastilia, la Paris s-a inaugurat Expozitia Universala, s-a inaugurat Turnul Eiffel si s-a constituit Internationala a II-a, care a decretat, in amintirea victimelor de la Chicago – 1 Mai, drept Ziua Internationala a Muncitorilor, ce urma a fi comemorata/marcata, an de an, de toti oprimatii. Romanii au semnat prin savantul Emil Racovita. Prima aniversare/comemorare a avut loc la 1 mai 1891, cand, in Franta Libertatii, guvernul i-a impuscat pe demonstranti la Fourmies. De atunci, in toata Europa civilizata, 1 Mai este o zi de proteste a oprimatilor, de mitinguri si marsuri impotriva Puterii, organizate de toate partidele stangii si de centru-stanga, in primul rand social-democrate sau socialiste. In toate tarile civilizate, mai putin in Romania. Pentru ca in Romania, 1 Mai s-a suprapus peste 2 sarbatori ale exploziei vegetale, una traco-romanesca, alta slavo-romana, subordonate si amestecate de Biserica.
Cacealmaua romanesca de 1 Mai
Vedeti cumva partidul d-lor Oprea si Miky Spaga, partid ce se declara de stanga, capabil sa organizeze manifestatii impotriva Puterii? Nici noi! Si aceasta pentru ca, in Romania, ziua de protest a oprimatilor a fost intotdeauna confiscata de … Putere. Spre exemplu, ziua de 1 Mai 1939, mult trambitata, a fost organizata de Carol al II-lea, care a trimis la marsuri si mitinguri breslele ce luasera locul sindicatelor. Cam ceea ce vrea sa faca astazi Basescu, prin Legea dialogului social, care deschide calea inlocuirii sindicatelor cu reprezentanti ai partidelor la Putere, impusi ca mediatori intre patronate si angajati (ombudsman-ii). Zisii comunisti si utecisti, intr-o epoca in care toate partidele erau desfiintate, nu numai al lor, au petrecut cu mici, bere si lautari, in padurea Andronache, utecista Lenuta Petrescu, adica viitoarea Coana Leana, fiind aleasa “regina padurii”. Ulterior, in cartile de istorie, s-a mintit cu draci! Dupa razboi, ocupatia kominternisto-sovietica ne-a impus ample spectacole de prezentare a “maretelor realizari” sfarsite toate cu mici si bere la iarba verde. Nici o legatura cu lupta, cu oprimarea, cu mortii de la Chicago!
Dupa 1989, sindicatele ar fi trebuit sa restabileasca demnitatea Zilei de 1 Mai si in Romania, ca zi oficiala a demonstratiilor impotriva Puterii. Dar n-au facut-o, chestie pe placul domnilor si Ion Iliescu, si Emil Constantinescu si Traian Basescu, ei supralicitand chestia cu micii si berea si indemnand tineretul sa dardaie de frig si sa raga beat in zilele respective pe litoralul Marii Negre. A fost posibil datorita vechii traditii traco-romanesti, exploatata candva de biserica oficiala constantinopolitana, in interesul imparatului.
Sanjor-ul, sarbatoarea traco-romanesca
La inaintasii traci exista o sarbatoare a exploziei vegetale a incheierii semanaturilor si inceputul sezonului pastoral pe data de 23 aprilie, ziua Dumnezeului pamantului autohton, al carui nume nu s-a transmis, pentru ca era serbat prin misterii si pe care grecii l-au numit Heron sau Heroion, iar istoricii il numesc Cavalerul Trac si la nord si la sud de Dunare. Cu el au rezistat, mai intai tracii impotriva expansiunii romane, apoi traco-romanii pagani si romanii vechi, expansiunii Bizantului grecizat, prin crestinism, pana cand Biserica oficiala l-a preluat prin sincretism, l-a identificat o scurta perioada cu Isus, dupa care l-a coborat in randul sfintilor militari transformandu-l in Sfantul Militar si Mare Mucenic Gheorghe. De aceea sarbatoarea s-a numit la noi, la romani Sanjor sau Sangiorz.
Arminden – Ziua Sf. Eremia
Cand, dupa sec. VII, s-au stabilit si slavii, pe care romeii, adica grecii, i-au folosit ca aliati impotriva romanilor, s-a constatat ca si ei aveau o sarbatoare inchinata zeului pagan al turmelor care se numea Volos (adica … “romanul”) zi transferata de Biserica de pe 23 aprilie pe 1 mai, ca sa corespunda cu ziua Sf. Eremia, pentru ca Sf. Gheorghe sa treaca in plan secund. Asa a aparut, probabil la sfarsitul sec X si inceputul sec XI, ziua de 1 Mai ca zi a Sf. Eremia, sub denumirea slava de Arminden.
Absorbindu-i pe slavi, romanii au continuat sa o denumeasca, desi o serbau acum in prima zi de mai, Sanjor, Sangiorz dar si Arminden, Maial, Maiaga, Pom de mai, Prepeleac, Steag, Lemn, Stalpar, etc. si aceasta pentru ca obiceiul prevedea plantarea unui pom curatat de crengi si impodobit cu frunze si flori in curte, in tarina, in centrul satului, pentru a solicita divinitatii belsugul, impodobirea cu ramuri verzi a portilor, caselor, anexelor gospodariei, pentru protectia oamenilor si animalelor impotriva bolilor. Barbatii purtau frunze la palarie, ca protectie impotriva ciumei si strigau pe nume persoanele decedate considerate strigoi ca sa nu fure mana vitelor si holdelor. Si din perspective traco-romaneasca si din cea slavo-romanesca, 1 mai este asadar pentru noi o zi de lupta.
1 Mai- zi de lupta
Ca Sanjor, el reprezinta trecerea in revista a trupelor chemate la beleag, adica la tabara, de catre domn, intr-un cuvant LUSTRATIA, pentru ca asta inseamna “lustratia”, cautarea trupelor, nu vanarea adversarilor politici sau a patriotilor in interes strain. Ca sfant militar, inclusiv astazi, Sf. Gheorghe ne indeamna sa iesim “la tabara” de Sanjor. Deci este o datorie a noastra, a rezervistilor sa iesim in strada! Pe de alta parte, praznicul pagan la iarba verde era o forma de sfidare a mortii, in primul rand a ciumei, stramosii nostri band, in timp ce rosteau incantatii de genul :”Frunza verde de pelin/Iata-ne la Armindeni/Beau mesenii si mananca /Si de ciuma nu li-e frica”! Si din perspectiva Arminden-ului, asadar, de 1 Mai, trebuie sa sfidam ciuma portocalie, de care nu ne e frica, dar nu la iarba verde, care ne-a fost restrictionata prin lege ci pe asfalt!
Ce propunem
Propunem tuturor membrilor SCMD sa iasa in strada de 1 Mai, impotriva ciumei portocalii. Cu sau fara pelin la palarie! Propunem tuturor aliatilor nostril din CNSC sa faca acelasi lucru! Propunem organizarea de manifestari in toate orasele si, in primul rand, in Bucuresti, SCMD urmand sa obtina aprobarile legale de la Primarii. Solicitam tuturor filialelor SCMD sa ne transmita pana la data de 15 aprilie numarul de delegati pe care-i pot trimite la Bucuresti. Solicitam tuturor sindicatelor si ONG-urilor membre CNSC sa transmita in teritoriu, filialelor noastre, numarul de participanti, pe care-l pot scoate in strada, in localitatile respective si numarul de participanti pe care-l pot scoate in strada la Bucuresti sau numarul de delegati pe care-i pot aduce la Bucuresti.
Solicitam , de asemenea, copresedintilor USL, in perspectiva Contractului social pe care–l dorim sa-l incheiem, sa-si mobilizeze transportatorii-membri de partide, pentru a aduce la Bucuresti, gratuit, membrii CNSC, in ziua de 1 Mai.
In ziua de 15 aprilie a.c., in momentul in care vom avea toate aceste date, CNSC si SCMD vor lansa chemarea la actiune generala. Mentionam ca in dialogul cu liderii federatiilor sindicale si sindicatelor membre CNSC, acestia ne-au transmis ca membrii lor doresc iesirea in strada de 1 Mai, impotriva regimului care ne-a furat ca in codru, ne-a mintit, ne-a manipulat si ne-a batjocorit pe toti prin legi antieuropene si anticonstitutionale si prin iesirea hotilor tupeisti si sfidatori in media aservita. Preconizam asadar un mare miting si un mars in Capitala, mitinguri si marsuri in toate localitatile in care SCMD are filiale si in care au si sindicatele si ONG-urile partenere organizatii. Poate asa vor admite ca existam ca oameni, nu ca “virmi”, “ciumpalaci”, “betivi”, “nesimtiti”, etc!
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU