marți, 30 decembrie 2014

LA MULŢI, MULŢI ANI!





sâmbătă, 27 decembrie 2014

LA MULTI ANI

TUTUROR COLEGELOR SI COLEGILOR NOSTRI CE POARTA NUMELE ARHIDIACONULUI STEFAN SAU DERIVATE ALE ACESTUIA LE URAM SANATATE, BUCURIE SI LUMINA IN SUFLET !

BIROUL OPERATIV  AL FILIALEI 1 A SCMD SECTOR 3

luni, 15 decembrie 2014

NORMELE DE APLICARE A LEGII NR.125/2014

 CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prevederile Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, denumită în continuare lege, sunt aplicabile pensionarilor aflaţi în evidenţa sistemului public de pensii la data de 1 octombrie 2014, data intrării în vigoare a legii.
    ART. 2
    În sensul legii, sintagma "pensionari aflaţi în evidenţa sistemului public de pensii" înseamnă pensionarii ale căror drepturi de pensie sunt cuvenite, aflate în plată, sau suspendate de la plată la data de 1 octombrie 2014 inclusiv.
    ART. 3
    Prevederile legii nu se aplică persoanelor care, la data de 1 octombrie 2014, se aflau în evidenţa sistemului public de pensii, însă ulterior acestei date s-a constatat, în mod retroactiv, că la data de 1 octombrie 2014 nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea acestora, fiind scoase din această evidenţă din cauza încetării calităţii de pensionar.

    CAP. II
    Scutirea de la plată a debitelor provenite din pensii

    ART. 4
    În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din lege sunt scutite de la plată sumele rămase de recuperat, înscrise în evidenţa debitorilor la data de 1 octombrie 2014, din debitele constituite anterior acestei date.
    ART. 5
    Sunt scutite, de asemenea, de la plată, conform legii, debitele constatate ulterior datei intrării în vigoare a legii în sarcina pensionarilor aflaţi în evidenţa sistemului public de pensii la această dată, corespunzătoare perioadei anterioare datei de 1 octombrie 2014.
    ART. 6
    Conform legii, debitele prevăzute la art. 4 şi 5, care au drept cauză culpa debitorului, nu se scutesc de la plată.
    ART. 7
    Fac obiectul scutirii de la plată sumele reprezentând:
    a) pensii stabilite conform legislaţiei sistemului public de pensii, pensii recalculate potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, precum şi pensii de serviciu;
    b) indemnizaţia socială pentru pensionari prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;
    c) indemnizaţia pentru însoţitor, prevăzută de legislaţia privind sistemul public de pensii, în cazul pensionarilor de invaliditate gradul I.
    ART. 8
    Beneficiază de prevederile art. 1 alin. (1) din lege, cu respectarea prevederilor art. 4-7, următoarele categorii de pensionari:
    a) pensionarii sistemului public de pensii;
    b) pensionarii beneficiari de pensii de serviciu.
    ART. 9
    Debitele aflate în evidenţă la data de 1 octombrie 2014, care fac obiectul legii, se scutesc de la plată în baza deciziei emise de casa de pensii competentă, întocmită potrivit modelului aprobat prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice. Deciziile se emit în 3 exemplare, din care unul se comunică pensionarului. În temeiul acestor decizii debitele se scad din evidenţa contabilă.
    ART. 10
    În situaţiile în care, ulterior intrării în vigoare a legii, respectiv după data de 1 octombrie 2014, se constată debite reprezentând sume plătite necuvenit în sarcina pensionarilor aflaţi în evidenţa sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a legii, se procedează la revizuirea pensiilor, iar pe deciziile de modificare a drepturilor se va înscrie menţiunea "Suma de ....... lei, încasată necuvenit în perioada ......... 1 octombrie 2014, se scuteşte de la plată în temeiul Legii nr. 125/2014".
    Pentru sumele plătite necuvenit corespunzătoare perioadei de după data de 1 octombrie 2014 se emite decizie de recuperare a acestor sume.
    ART. 11
    Sumele prevăzute la art. 10, scutite de la plată, se evidenţiază într-un cont în afara bilanţului.
    ART. 12
    În situaţia în care se constată plata unor sume necuvenite ca urmare a mai multor cauze, dintre care unele sunt din culpa debitorului, prin decizie a casei de pensii competente, se va stabili cuantumul corect şi legal al pensiei, valoarea debitului care urmează a fi recuperat şi sumele scutite de la plată din totalul debitului stabilit.
    ART. 13
    Nu fac obiectul prevederilor art. 1 alin. (1) din lege debitele stabilite în sarcina pensionarilor prevăzuţi la art. 8, care au drept cauză culpa acestora, respectiv:
    a) depunerea, în vederea stabilirii drepturilor, a unor documente eliberate cu nerespectarea reglementărilor legale în vigoare, ulterior infirmate de către angajator sau de către deţinătorul de drept al arhivei angajatorului;
    b) depunerea, în vederea stabilirii drepturilor, a unor carnete de muncă sau adeverinţe în care sunt înscrise date neconforme realităţii, respectiv: date personale, stagiu de cotizare, venituri asigurate, care au suferit modificări necertificate conform prevederilor legale în vigoare şi care, ulterior stabilirii dreptului, se dovedesc a fi neconforme realităţii;
    c) depunerea, în vederea stabilirii drepturilor, a unor acte de identitate sau a unor documente de stare civilă care, ulterior stabilirii dreptului, se dovedesc a fi neconforme realităţii;
    d) depunerea, la dosarul de pensionare, a unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă, care s-au dovedit ulterior că au fost neconforme realităţii sau au fost obţinute fără ca titularii să fi urmat procedura de încadrare în grad de invaliditate sau de revizuire medicală prevăzută de lege;
    e) depunerea, la dosarul de pensionare, a unor certificate de persoană cu handicap care s-au dovedit ulterior că au fost neconforme realităţii sau au fost obţinute în lipsa derulării procedurilor prevăzute de lege;
    f) declararea nesinceră sau nedeclararea unor situaţii pentru care legea prevede declaraţia pe propria răspundere ca act necesar pentru acordarea dreptului respectiv;
    g) necomunicarea de către beneficiar sau de către reprezentantul legal către casa de pensii competentă a modificărilor intervenite în situaţia proprie, de natură să conducă la modificarea condiţiilor în funcţie de care a fost stabilit şi s-a plătit dreptul respectiv;
    h) încasarea, de către aceeaşi persoană, cu încălcarea prevederilor legale, a două prestaţii de asigurări sociale incompatibile între ele, dintre cele prevăzute la art. 7, obţinute ca urmare a depunerii a două solicitări sau a nedeclarării tuturor drepturilor de care beneficiază;
    i) cumularea pensiei cu venituri de natură salarială, în cazurile interzise de reglementările legale în vigoare;
    j) utilizarea, la calculul drepturilor de pensie, a unor documente în cazul cărora s-a constatat nulitatea;
    k) orice alte cauze care au condus la plata unor sume necuvenite din culpa pensionarului.

    CAP. III
    Procedura de efectuare a restituirii sumelor reprezentând debite recuperate până la data de 1 octombrie 2014

    ART. 14
    Restituirea sumelor, reprezentând debite recuperate de la pensionari, în perioada 1 ianuarie 2011-1 octombrie 2014, se face numai către titularul dreptului de pensie, al indemnizaţiei sociale pentru pensionari sau al indemnizaţiei pentru însoţitor, aflat în evidenţa sistemului public de pensii la data de 1 octombrie 2014, la cererea acestuia.
    ART. 15
    Conform prevederilor art. 2 din lege nu fac obiectul restituirii sumele reprezentând debite care au drept cauză culpa debitorului.
    ART. 16
    Fac obiectul restituirii sumele recuperate din debitele reprezentând:
    a) pensii stabilite conform legislaţiei sistemului public de pensii, pensii recalculate potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010, precum şi pensii de serviciu;
    b) indemnizaţia socială pentru pensionari prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;
    c) indemnizaţia pentru însoţitor, prevăzută de legislaţia privind sistemul public de pensii, în cazul pensionarilor de invaliditate gradul I.
    ART. 17
    Nu fac obiectul restituirii sumele reprezentând debite instituite pensionarilor sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu data de 2 octombrie 2014.
    ART. 18
    Sumele prevăzute la art. 16, care fac obiectul restituirii, sunt cele provenite din debite constituite anterior sau ulterior datei de 1 ianuarie 2011 şi recuperate, total sau parţial, după caz, în perioada 1 ianuarie 2011-1 octombrie 2014. Aceste sume se evidenţiază prin contul de creditori.
    ART. 19
    Restituirea se face la cererea titularului dreptului de pensie, al indemnizaţiei sociale pentru pensionari sau al indemnizaţiei pentru însoţitor, depusă la casa de pensii competentă, în a cărei evidenţă se află titularul dreptului, respectiv a tutorelui, curatorului, a persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor, a mandatarului.
    ART. 20
    Restituirea sumelor care fac obiectul legii se efectuează în perioada 1 ianuarie 2015-31 decembrie 2019, în cinci tranşe anuale egale.
    ART. 21
    După înregistrarea cererii, casa de pensii procedează la verificarea îndeplinirii condiţiilor pentru restituirea sumelor recuperate şi calculează suma totală de restituit, precum şi cuantumul celor cinci tranşe anuale, corespunzătoare perioadei anilor 2015-2019. În situaţia în care suma totală de restituit nu se divide în mod egal la cinci, fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarilor, urmând ca în ultima tranşă să se facă regularizarea.
    ART. 22
    Restituirea primei tranşe către solicitant se efectuează în maximum 3 luni de la data înregistrării cererii la casa de pensii.
    ART. 23
    În situaţia cererilor depuse la casele de pensii în cursul anului 2014, dar nu mai devreme de 1 octombrie, eşalonarea la plată este cea corespunzătoare cererilor înregistrate în luna ianuarie 2015.
    ART. 24
    Tranşele următoare de restituire se fac anual, în luna octombrie a fiecărui an.
    ART. 25
    În funcţie de data depunerii cererii, casa de pensii poate achita mai multe tranşe cumulate, maximum cinci.
    ART. 26
    Suma de restituit se achită odată cu drepturile de care beneficiază solicitantul, prin aceleaşi mijloace de plată. Pe talonul de plată a drepturilor se va înscrie distinct suma restituită ce face obiectul legii.
    ART. 27
    În situaţia persoanelor care, la data efectuării tranşei de plată, nu mai sunt în evidenţa sistemului public de pensii, suma de restituit se achită prin mandat poştal.

                                     -----

sâmbătă, 13 decembrie 2014

Adevărul despre şedinţa Comitetului Director din data de 09.12.2014

Preluare de pe pagina filialei Constanta



A.   Activităţi în perioada premergătoare şedinţei Comitetului Director
După adoptarea  de către Biroul operativ a Deciziei 1398 din 13 noiembrie 2014 (vezi anexa nr.1) nu s-a luat nici o măsură, conform prevederilor ROF art. 20 lit. c., pentru dispunerea verificării activităţii biroului operativ la filialei sector 6 Bucureşti ,nu s-a hotărât nici o măsură privind conducerea curentă a filialei.
Următoarele măsuri dispuse de către  Biroul Operativ Central sunt abuzive, neavând acoperire în prevederi ale Statutului sau ROF-ului:
a.       Blocarea accesului BO al Filialei Sector 6 la site-ul de Internet al SCMD.
b.      Blocarea telefoanelor de serviciu repartizate membrilor BO al Filialei;
c.       Blocarea subcontului bancar al Filialei.
Măsura adoptată a fost ilegală pentru că:
·         Decizia  nu a fost luată de persoanele legal îndreptăţite. Biroul Operativ este format din preşedintele SCMD şi secretarul general, respectiv col.(r) Dogaru Mircea şi gen.bg.(r) Iosif Bălan(vezi ROF art.19-1). Decizia din 13 noiembrie este semnată de  col.(r) Dogaru Mircea şi   col.(r)  Valeriu Pricină, care nu are această calitate .
·         Biroul operativ al filialei nu poate fi sancţionat în baza prevederilor articolelor 9 (d), 10 (a) şi 13 (a,c,d)/Statut şi art. 83 alin. a,c,d,e,g din ROF.
-          Art.9(d) face referire la membrii fondatori.
-          Celelalte articole fac referire la abaterile membrilor de sindicat şi nu la  cele ale unui organ de conducere. Dacă se constata că membri ai Biroului Operativ al filialei au comis abateri, aceştia trebuiau sancţionaţi individual, fiecare pentru abaterea comisă.
Col.(r)Tudor Marian , fiind membru al Comitetului Director, nu poate  fi suspendat decât în condiţiile art.21, în urma unei propuneri de contestare făcută de un alt membru al Comitetului Director, aceasta urmând a fi discutată şi eventual aprobată de membri Comitetului Director(vezi art.22).. În acest caz nimeni nu a depus la Secretariatul General al SCMD  o astfel de  propunere de suspendare .
Pentru o corectă informare a membrilor filialei asupra Deciziei nr.1398 şi pentru a-şi pregăti apărarea în şedinţa Comitetului Director membrii Biroului Operativ al Filialei 6 au solicitat  Biroului Operativ Central o serie de documente prin Nota raport nr.22 din 21.11.2014, la care nu s-a primit nici un răspuns.
Trebuie menţionat că Biroul Operativ Central , conform art.20 lit. B din Statutul SCMD, ar fi trebuit să coordoneze activitatea Birourilor Operative Teritoriale, inclusiv a celui de la Sectorul 6,  lucru care de fapt nu s-a întâmplat.
A.     Pregătirea şedinţei

·         Convocarea şedinţei CD nu s-a făcut, cu respectarea integrală, de către preşedintele SCMD,   a prevederilor Deciziei CD. din 29 august 2013. Aceasta prevede anunţarea tuturor membrilor CD, prin orice mijloc de comunicare, cu 5 zile înaite, asupra datei de desfăşurare a şedinţei  şi a ordinii de zi. Gen.bg. Constantin Năstase nu a fost anunţat, fiind contactat doar cu o zi înanintea desfăşurării şedinţei.
·         Conform convocatorului  la şedinţă urmau să participe 17 persoane (vezi anexa nr.2)
·         Punctul 1 al ordinii de zi este incorect formulat  – Normal ar fi trebuit să fie Dezbaterea şi aprobarea  Deciziei Biroului Operativ Central nr.1398 din 13 noiembrie 2014 (vezi anexa nr.3)

B.    Desfăşurarea şedinţei

-          Col. (r) Mircea Dogaru  a făcut prezenţa constatându-se că la şedinţă participă 11 membri ai Comitetului Director, iar alţi 3 sunt reprezentaţi de persoane mandatate. Surprinzător, deşi cu  cinci  zile înainte Răcăşan Ştefan era convocat la şedinţă, acum am aflat că este exclus din SCMD(vezi anexa nr.4).
-          Col.(r) Mircea Dogaru a anunţat ordinea de zi, fără  a o supune aprobării şi fără a întreba dacă mai sunt completări. Menţionez că în data  de 6 decembrie am înaintat un raport prin care solicitam completarea ordinii de zi ( vezi anexa nr.5)
-          Col. (r) Mircea Dogaru nu a propus timpul de desfăşurare şi structura şedinţei
-          Col. (r) Mircea Dogaru a solicitat aprobarea prezenţei la şedinţă a unui număr de 4 membri ai Biroului Operativ al Filialei Sector 6, aspect cu care au fost de acord toţi participanţii
-          Departamentul Media ŞI Relaţii Publice nu a organizat înregistrarea audio-video a şedinţei, acestă activitate  fiind executată de către reprezentanţii filialei sector 6.
-          Înainte de începerea dicuţiilor la punctul unu al ordinii de zi am făcut un apel la cei prezenţi de a renunţa la acest punct argumentând că este momentul unirii eforturilor pentru întărirea sindicatului, eventualele sancţiuni nuputând  avea decât un efect contrar .Am susţinut că ar  trebui să discutăm în mod deosebit despre ce avem de făcut în anul 2015.
-          Punctul meu de vedere nu a fost însuşit de cei prezenţi şi s-a trecut la discutarea punctului unu al ordinii de zi.
-          Col.(r) Mircea Dogaru nu a prezentat nici un material al Biroului Operativ Central care să justifice sancţiunile propuse, argumentând că se cunoaşte situaţia, conform materialelor prezentate în Decizia adoptată  la data de11 noiembrie 2014.
-          S-a dat cuvântul col.(r)Tudor Marian şi reprezentanţilor  biroului Operativ al filialei sector 6.
-          Aducând ca argumente un teanc de documente, aceştia au devenit din acuzaţi,  acuzatori ai Biroul Operativ Central. S-a subliniat că  membri acestui organism central de conducere nu au participat la nicio adunare generală a filialei. Deasemenea aceştia au acuzat că permanent nu au primit nici un răspuns la solicitările adresate conducerii centrale. S-a arătat că nu sunt adevărate susţinerile Biroului Operativ Central referitoare la neparticiparea membrilor filialei la acţiunile sindicatului, unul dintre cei acuzaţi arătând că s-a îmbolnăvit grav în urma participării la pichetarea executătă la Cotroceni, la o temperatură de – 15  grade. Col. (r)  Valeriu Pricină a fost acuzat de folosirea unor expresii jignitoare la adresa colegilor din sindicat - catzaoni de vocatie, alteritivi, etc- în materiale publicate pe blogul personal.
-          Permanent reprezentanţii filialei au fost întrerupţi de către col. (r)  Valeriu Pricină. În  momentul când unul din membri biroului filialei a început să prezinte documente incomode despre Biroul Operativ Central, a solicitat întreruperea audierii  membrilor filialei afirmând că  nu “suntem la o adunare publică”.
-          Urmare acestei atitudini reprezentanţii Biroului Operativ al filialei sector 6 au părăsit lucrările adunării, afirmând că se vor adresa justiţiei  pentru corecta rezolvare a situaţiei lor.
-          Două momente au fost deosebit de jenante. Primul este legat de apelul la verticalitate făcut de Col.(r)  Valeriu Pricină, el fiiind ultimul membru din SCMD îndreptăţit să vorbească despre aşa ceva. Probabil că a crezut domnia sa că se poate uita faptul că  prin înscrierea în UNPR a afectat grav imaginea sindicatului şi  a contribuit hotărâtor la creşterea neîncrederii membrilor de sindicat în conducerea centrală.                                                                                                                                          Al doilea moment este legat de acuzarea col. Tudor Marian, culmea,  de către  col. (r)  Mircea Dogaru  că şi-a jignit grav colegii din sindicat comparându-i cu nişte  “ghiocei”. Când participanţii i-au adus aminte domnului preşedinte că a utilizat la adresa colegilor epitete mult mai dure – căprari, abulici, etc – o parte din cei prezenţi  au susţinut că domnul preşedinte le-a folosit în pamflete.
-          Urmare a discuţiilor deosebit de aprinse, de multe ori argumentele fiind înlocuite cu un ton deosebit de ridicat, s-a constatat că membri Biroului Operativ al filialei sector 6 sunt nevinovaţi.
-          Referitor la domnul Col.(r)  Tudor Marian s-au conturat două idei. Eu am susţinut că este necasar să nu se ia nici o măsură împotriva acestuia, cu condiţia să fie mai ponderat în postările pe care le va face pe site-ul sindicatului. Alţi doi colegi au susţinut că este necesar să îşi ceară scuze pentru expresia nepotrivită folosită. În timp ce noi discutam aceste aspecte, s-a distribuit un bultin de vot, conceput de domnul col. (r)   Mircea Dogaru, prin care se propuneau următoarele: “se admite reluarea activităţii Biroului Operativ al filialei sector 6 şi se prelungeşte suspendarea preşedintelui filialei sector 6 până la următoarea şedinţă a Comitetului Director, şedinţă în care va trebui să prezinte dovezi pentru acuzele aduse conducerii SCMD, în postările semnate de domnia sa.Materialele vor fi predate domnului Tudor Marian, de către Secretariatul General, sub semnătură”. O parte din cei prezenţi nu am fost de acord cu prevederile acestui  buletin de vot, care nu au  ţinut cont de ceea ce discutasem anterior. În acest moment a intervenit Col.(r)  Valeriu Pricină care a arătat necesitatea luării unor măsuri împotriva filialelor care sunt împotriva conducerii SCMD. A nominalizat filialele sector 6, filiala Craiova şi, surprinzător pentru mine,  filiala Constanţa.
-          Avănd în vedere că am constatat că toate eforturile pe care le-am  depus pentru a rezolva corect acestă situaţie, modul nestatutar prin care  se încerca impunerea sancţionării domnului Col.(r)Tudor Marian şi acuzaţiile nefondate aduse filialei Constanţa, am comunicat, spre marea satisfacţie a verticalului Col.(r)Valeriu Pricină, că îmi dau demisia din SCMD şi am părăsit şedinţa.
-          După ce eu am părăsit şedinţa, a urmat o altercaţie deosebit de violentă între un vicepreşedinte zonal şi acelaşi Col.(r) Valeriu Pricină, în urma căreia au părăsit şedinţa încă patru membri ai Comitetului Director. Cei rămaşi au votat în unanimitate pentru: “În legătură cu Decizia Biroului Operativ Central nr.1386 din 11 noiembrie 2014 privind suspendarea activităţii Biroului Operativ al filialei sector 6, Comitetul Director decide:Se prelungeşte doar suspendarea preşedintelui filialei sector 6, până la următoarea şedinţă a CD, pentru a fi discutată situaţia creată, în baza documentelor pe care le va prezenta domnia sa”.
-          Haosul a fost cuvântul de ordine al acestei şedinţe.                                                Din cei 17 convocaţi iniţial, au participat 11, la care s-au adăugat încă trei, care  au mandatat alţi membri să îi reprezinte.  La votul final s-a anunţat că au votat 9, dar s-au  prezenta doar  8 buletine. În mod real au votat doar 6 persoane prezente.
-           Mai adaug şi faptul că membri Comitetului Director nu au ştiut exact ce analizează: Decizia nr. 1386/11.11.2014,cum este consemnat pe buletinul de vot sau  Decizia nr. 1398/11.11.2014(vezi pagina Filialei Sector nr.6).
-          Ca dovadă a faptului că această şedinţă a avut ca unic scop sancţionarea col. Tudor Marian , după efectuarea ultimei votări, nu au mai fost discutate celelalte puncte ale ordinii de zi.
-          În conformitate cu Decizia Comitetului Director din 29 august 2013 şedinţa trebuia să se încheie cu întocmirea unui comunicat cu concluziile rezultate în urma şedinţei Comitetului Director, care după semnarea de către toţi cei prezenţi, să fie adus la cunoştinţa filialelor prin grija vicepreşedinţilor zonali şi a Secretariatului General al SCMD. Un astfel de document nu există.


Aceasta a fost cea mai catastrofală şedinţă a Comitetului Director la care am participat în  perioada 2013-2014. Ea a a vut ceva din grotescul şedinţelor de sancţionare a membrilor de partid din perioada stalinistă. Personal nu mai doresc să fiu părtaş la astfel de mascarade.
Această  decizie este profund ilegală iar cei care au contribuit la aprobarea ei s-au asociat la săvârşirea unei mari mârşăvenii.
Menţionez că nu am prostul obicei de a mă afilia la diferite grupuri, în toate situaţiile acţionând aşa cum propria conştiinţă îmi dictează.
Am considerat necesar să vă aduc la cunoştinţă desfăşurarea reală a unei ruşinoase acţiuni, a cărui unic  scop a fost acela de a sancţiona prin orice mijloace un coleg care s-a făcut incomod actualei conduceri a SCMD.
O astfel de stare de lucruri nu este normală şi ea trebuie să înceteze de urgenţă !