miercuri, 30 ianuarie 2013

NOTA NR.2/2013 A DEPARTAMENTULUI JURIDIC


I.                   Situatia cu membrii SCMD care trebuie sa achite onorariul de succes in dosarele pe recalcularea pensiilor:
          In conformitate cu prevederile contractului existent intre SCMD si Casa de avocatura C. Gilca&R. Vasiliu, membrii de sindicat care au obtinut decizii definitive si irevocabile favorabile trebuie sa achite catre avocati un onorariu de succes in valoare de 150+tva (186 ron).
            Tabelul nominal, cuprinzand colegii din filial dvs. care nu au achitat inca acest onorariu, se afla in atasul acestei note de informare. BO al filialei va lua masuri de anuntare telefonica sau prin email a membrilor de sindicat care se afla in aceasta situatie, acestia  urmand sa achite acest onorariu pana la data de 01 martie a.c., fie direct la casa de avocatura situata in Bucuresti, sector 3, Bdul C. Coposu, nr. 4, Bl. 105A, Sc. 4, Et. 3, Ap. 99 (telefon 031 432 70 10), fie la sediul central al SCMD (la dl. Traian PERIANU).
            Pentru a evita generarea unor tensiuni nedorite intre SCMD si casa de avocatura implicata, va solicitam sa recomandati membrilor de sindicat sa respecte termenul  stabilit pentru indeplinirea obligatiei de plata.
            De asemenea, va rugam sa precizati membrilor de sindicat din evidenta dvs. care nu cunosc cu exactitate situatia in care se afla, din acest punct de vedere, sa contacteze Departamentul Juridic (prin contact direct la sediul central, telefon sau posta electronica) pentru a se informa corespunzator. Membrii departamentului pot fi contactati bineinteles pentru oricare alta problema legata de procesele aflate pe rolul instantelor de judecata.

II.                Raportul dintre calitatea de membru de sindicat si reprezentarea in instantele de judecata:

            Va solicitam sa  reamintiti tuturor colegilor nostri, care au dosare pe rolul instantelor de judecata, ca daca doresc sa beneficieze in continuare de asistenta juridica si  sa fie reprezentati in instantele de judecata de catre avocatii care au contracte cu SCMD, in conformitate cu prevederile art. 28 alin (2) din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social, trebuie sa fie in regula din punct de vedere al evidentei ca membru de sindicat. Acest aspect implica automat si achitarea cotizatiei pe anul trecut, in caz contar SCMD va retrage certificatele de membru de sindicat din dosarele celor care nu si-au indeplinit obligatia de a plati cotizatia.
Cu referire la calitatea procesuala activa a sindicatelor, va informam ca in şedinţa din 21 ianuarie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, legal constituit în cauză, a soluţionat un recurs în interesul legii (materialul in integralitatea sa se afla postat pe site-ul departamentului), fiind pronunţată următoarea soluţie:
Decizia nr. 1 în dosarul nr. 19/2012
Admite recursurile în interesul legii declarate de prim adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi, în consecinţă:
În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 28 alin. (2) din Legea sindicatelor nr. 54/2003 (în prezent abrogată si inlocuita prin Legea dialogului social nr. 62/2011) stabileşte că organizaţiile sindicale au calitate procesuală activă în acţiunile promovate în numele membrilor de sindicat.
            Obligatorie, potrivit art. 3307 alin. 4 din Codul de procedură civilă.

Anexa: Tabelul nominal cu membrii de sindicat care trebuie sa achite onorariul de succes.

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Monica I. CALOIAN